6 клас ТЕМА: Значення овочів в харчуванні людини. Подорож у країну "Легумію" (урок 1)



Тема: Подорож у країну «Легумію» (побутова технологія)
Мета:  поглибити свої  знання про харчові цінності овочів, значення   вітамінів та способи їх збереження; навчитися самостійно готувати салат з овочів, сервірувати стіл; ознайомитися зі пособи обробки та форми нарізування овочів та правил безпеки праці
ХІД УРОКУ
Доброго дня!
Сьогодні запрошую всіх здійснити цікаву, захоплюючу подорож до країни Легумії. Країни Легумії на географічній карті ми не знайдемо, але вона існує.
«Легум» французькою, «лемус» італьянською означає «овоч». А країна Легумія, як ви, напевно, зрозуміли, - це город. 

Це країна, де панує краса, порядок, дружба і турбота. Якщо вчасно турбуватись про жителів цієї країни, прополювати, поливати, підживлювати, вони вам віддячуватимуть щедрим врожаєм з ранньої весни і до пізньої осені.
Жителі країни, тобто овочі, різноманітні за смаком і зовнішнім виглядом.
Залежно від того, яку частину рослини використовують у харчуванні овочі поділяють на групи (записати в зошит групи)
Групи:
-         бульбоплоди (картопля, топінамбур);
 

-         корнеплоди (буряк, морква, редис, петрушка, селера);

-         гарбузові (огірки, кабачки, патисони, гарбузи);


-         цибулинні (цибуля, часник);

-          листкові (салат листковий та качанний, щавель, шпинат);

-         десертні (рівень, спаржа);
 

-         томатні (помідори, баклажани);
-         капустяні (капуста білоголовкова, цвітна, кольрабі, брюсельська);

-         зернобобові (квасоля, юоюи, горох);

-         прянощі (хрін, кріп, петрушка)

-         зернові (цукрова кукурудза).
 
ПОДУМАЙТЕ!!! Запитання ?А що входить до складу продуктів рослинного походження?
(відповідь: до складу продуктів рослинного походження входять білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини та вода)

ПОДУМАЙТЕ!!!  Запитання ? У чому полягає значення овочевих культур для організму людини?
(відповідь:  Овочі-основне джерело вітамінів, які дуже потрібні нашому організму. Вони підвищують працездатність і опірність організму різним інфекційним захворюванням, позитивно впливають на його ріст і розвиток.
Особливе значення мають вітаміни С (аскорбинова кислота), А (каротин), його називають вітаміном росту, В1 (тіамін), В2 (рибофлавін)
ПОДУМАЙТЕ!!! Запитання ?Які овочі використовують найчастіше при приготуванні перших та других страв? (відповідь: картопля, буряк, морква, капуста, огірок, помідор, тощо)

Давайте познайомимося з самими популярними овочами.
Під УВАГА!!! час ознайомлення заповнюємо таблицю
картопля
морква
буряк
Цибуля, часник
НАПРИКЛАД:
Крохмаль



Білки 1-2 %



64-86 % води



Вітамін С. вітаміни групи В



 В якій  записуємо назву овочів,  їх поживну цінність та де використовують окрім їжі.
КАРТОПЛЯ!!!
 – Найчастіше використовується картопля. Батьківщиною картоплі є Південна Америка. До Європи вона потрапила в 1580 році. До Росії її привіз Петро 1 в 1700 році. Селяни спочатку з недовірою поставилися до цього овочу, але поступово він завоював наш стіл. З картоплею пов язано багато цікавих історій. Ще в 16 столітті один адмірал привіз начебто з Америки до Англії картоплю. Господар вирішив почастувати заморською стравою своїх гостей. Але повар не знав, як її готувати, і підсмажив бадилля з листями. Гостям дуже не сподобалася страва. Розлючений господар наказав вирвати всю картоплю і спалити її. Потім, скуштувавши печеної картоплі, всі знайшли її деже смачною.
У Росії картопля приживалася з великими труднощями. Селяни відмовлялися розводити цю рослину, називаючи її «чортовим яблуком». Навіть йшли на каторгу, але не хотіли поступатися.
А у Франції 17 столітті селян привчали хитрощами. На ділянках, де росла картопля, виставляли охорону, але на ніч її знімали. Люди, думаючи, що охороняють щось дуже цінне, вночі викопували її і їли.
- У картоплі міститься 64-86% води, 12-14% крохмалю, 0,5% цукру, 1-2% білків. За харчовою цінністю білки картоплі поступаються білкам м’яса, але з рослинних перевершують навіть білки пшениці.
Цінність картоплі - в наявності вітамінів С, групи В, провітаміну А.
Бульбоплоди картоплі –не тільки важливий харчовий продукт та кормовий продукт. Їх широко використовують у різних галузях промисловості. З давнини відомі цілющі властивості картоплі, її широко застосовують і в косметиці.
Однак найширше використовується картопля у кулінарії. Відомо майже 1000 страв, які можна приготувати з неї.
БУРЯК!!!
- За дві тисячі років до нашої ери буряк був відомий як овочева і лікарська культура.
Спочатку розрізняли два вида буряку: столовий і кормовий. Перший цукровий завод було відкрито в 1802 році в Росії, в Тульській області.
На Україні заводи працюють в Бобровицькому, Носівському, Ічнянському районах.
Буряк має лікувальні властивості, він нормалізує обмін речовин та покращує засвоєння харчових продуктів.
Столовий буряк ми споживає цілий рік і сьогодні можемо приготувати велику кількість страв з цього овоча.

МОРКВА!!!
- Вже 4 тисячі років люди вживають моркву в їжу. В середні віка її вважали ласощами гномів. Існувало повір я: якщо ввечері віднесеш до лісу миску з пареною морквою, то вранці замість моркви знайдеш злитки золота. Але, на жаль, їхні сподівання не виправдовувалися.
Як кулінарний овоч морква згадується римляними ще 3 столітті нашої ери. За кольором може бути білою, червоною, рожевою жовтою, оранжевою. На вулканічних землях Японії морква виростає довжиною до 1 метра.
Вона містить вуглеводи, каротин, солі, заліза, кальцію, калію. У харчуванні цінують моркву за високий вміст каротину, котрий в організмі людини перетворюється у вітамін А, що називається вітаміном росту. Морква широко використовується у харчовій та парфумерній промисловості.

ЦИБУЛЯ
- Батьківщиною цибулі – Єгипет. Священною вважалась цибуля і в Давній Греції, де вона була символом Всесвіту.
Відомо, що вживання цибулі додає людям здоров’я та зберігає зуби. Достатньо протягом 3-х хвилин пожувати цибулину, щоб знищити у роті всі мікроби. Відоме прислів я говорить: «Лук – от семи недуг». Припарки з цибулі римляни лікували очні хвороби. Сік цибулі використовують у лікуванні застудних захворювань,  імуностимулююча дія
Різкий специфічний запах цибулі пояснюється наявністю в ній ефірної олії, яка добре розчиняється в жирах. Цибуля містить цукор, солі кальцію, органічні кислоти та містить фітонциди. Фітонциди –це речовина, що знищує мікроби.   Багато в цибулі вітамін С і В.

ПРОДОВЖЕННЯ ЗНАЙОМСТВО З НАВЧАЛЬНИМ МАТЕРІАЛОМ
Уважно прочитати значення овочів та записати виділене в зошит.
Овочі необхідні в щоденному раціоні як дітей, так і дорослих. Бо вони є основним джерелом води, вітамінів, вуглеводів, мінеральних солей. Овочі збуджують апетит і покращують процес травлення. З них готують перші страви, гарніри, салати. Овочі консервують і, навіть, з деяких варять варення.
Перед вживанням овочі підлягають обробці.
ПРИГАДАЙТЕ З 5 КЛАСУ:
-  Які види кулінарної обробки ви знаєте? (відповідь: первинна та теплова) 
Способи обробки овочів (запис у зошит)

Первинна                                    теплова
Сортування                                   варіння
Миття                                        смаження
Очищення                                   тушкування
Миття                                          запікання
                            Нарізування                                припускання

ПОДУМАЙТЕ!!!! Запитання? - Які форми нарізування овочів  найбільш поширені?
ДАВАЙТЕ РАЗОМ РОЗГЛЯНЕМО.
Способи нарізування овочів:
-         шматочками
-         брусочками
-         кубиками
-         соломкою
-         кружельцями
-         дольками
-         кільцями, півкільцями
-         фігурна нарізка (зірочками,  гребенцями та ін.)


1. Перегляд Відео «Нарізування овочів» 

2. Перегляд Відео «Карвинг овочі» за посиланням:

3. Перегляд Відео «Костюми із овочів» 

ХВИЛИНКА ЗНАЙКИ ВІД УЧИТЕЛЯ!!!!
 Корисні поради при приготуванні овочів 
1. Обчищені овочі не можна довго зберігати, бо вони втрачають вітаміни.
2. При обчищенні шкіра повинна бути як найтоншою, бо під нею багато поживних речовин.
3. Картопля, зварена в мундирі, корисніша від очищеної.
4. Чим довше варяться овочі, тим менше  у них залишається вітамінів.
5. Не залишайте зварені овочі у воді – вони стають несмачними.
6. Солити овочі треба наприкінці варіння, інакше вони втрачають 70% вітамінів.
7. Найбільше поживних речовин зберігається в овочах, відварених на пару.

Хвилинка «Профорієнтаційна» - Люди якої професії пов’язані з приготуванням різних страв? (відповідь: повар)
 ПЕРЕГЛЯД ВІДЕОМАТЕРІАЛУ 
"Професія повар" за посиланням


ЗАВДАННЯ

Написати  казку та намалювати країну Легумію, зробити фото та надіслати (на заключний етап)





Немає коментарів:

Дописати коментар