8 кл. ОБРЯДОВІ СТРАВИ УКРАЇНЦІВ

 ТЕМА:    «Технологія приготування страв. Традиції української національної кухні». 



Девіз уроку: Ми граючись перевіряємо, Що вміємо те і знаємо!





ЗАВДАННЯ № 1

Подумайте та дайте відповідь на запитання в зошиті

1. Вони є головним носієм життя, пластичним матеріалом, з якого побудовані опорні, покривні, м’язові тканини нашого тіла.

2. Основне джерело вітамінів.

3. Харчування, що забезпечує процеси росту, нормальний фізіологічний стан і діяльність усіх функціональних систем людини називається

4. Як називається процес, коли легке підсмажування продуктів до напівготовності, без утворення добре підсмаженої шкірочки

5. Перелік страв та напоїв

6. Який вітамін  підвищує імунітет організму людини

7. У рибі міститься велика кількість

8. Як називається процес коли молоко нагрівають  до 75 с, а потім швидке охолодження

9. Як називається процес нагрівання харчових продуктів у великій кількості воді, бульйоні, молоці з доведенням їх до готовності у відповідній посуді

10. Час варіння вермішелі

ІІ частина

1. Складна суміш різних харчових продуктів, які готують для споживання.

2. Головне джерело енергії для організму

3. Кількість калорій, що потрапляють до організму людини

4. З зерна якої культури виготовляють манку

5. Співвідношення води та макаронних виробів під час варіння.

6. Час варіння засипок

7. Вареники, галушки, пельмені, оладки до якої групи виробів із тіста відносять?

8. Яка мінеральна речовина відіграє головну роль у нормалізації складу крові?

9. Процес нагрівання молока до 100С

10. Урочистий званий обід або вечеря

 

ЗАВДАННЯ №2  «Поживні речовини та цінність  харчових продуктах»

Заповнити таблицю в зошиті

Молоко

 

Крупи

 

Макаронні вироби

 

 

 

 

 

 

ЗАВДАННЯ № 3 «Розшифруй слово»  (завдання в зошиті)

За хвилину спробуйте  розшифрувати 10 запропонованих анаграм:

(енюм), (рухак), (кирвахтап), (світібк),  (сороп), (тосіт),  (нівімат),  (цейя), (локомо), (рижи)

 ЗНАЙОМСТВО З МАТЕРІАЛОМ «Орядові та релігійні свята»

Кожне релігійне свято мало свою традиційну їжу. Ознайомтеся:

-       Готують 12 страв. Варять горох, квасолю, смажать капусту, рибу, ліплять вареники, гриби, гречану кашу, голубці з пшоном, коржі з маком, кутю, узвар. (Щедрий вечір, Меланка, свят-вечір)

-       Млинці, вареники (Масляна)

-       Печуть жайворонків (Стрітення – зустріч весни)

-       Коржі з маком (Маковія)

-       Коржі з медом (спас)

-       Шишки, каравай (весілля)

-       Торт (день народження)

А зараз  пропоную одну гру «Яка страва зайва?»

Перед вами група страв, а ви повинні визначити, яка страва зайва.

Отже,

-       сир, масло, морозиво, кефір, хліб, сметана;

-       борщ, вареники, уха, суп;

-       молоко, риба, узвар, компот;

-       пиріг, тістечка, морозиво, пряник, торт;

-       вареники, батон, галушки, пельмені.

 Перегляд відео «Це наше і твоє»

 «Майстер клас. Сервірування столу.» перегляд відеоматеріалу


 
«Хвилинка Профорієнтаційна» - Люди якої професії пов’язані з приготуванням різних страв? (повар)

Перегляньте презентацію професії «Кухар»

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:
ВИКОНАТИ ЗАВДАННЯ №1. № 2. № 3 в зошиті
ПРИГОТУВАТИ ЗА БАЖАННЯМ СВЯТКОВУ СТРАВУ (зробити фото або відео)

1.   ПІДГОТУВАТИСЯ ДО УЗАГАЛЬНЕННЯ ЗНАНЬ 

2.   ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ЗАХИСТУ ПРОЕКТІВ 


 


Немає коментарів:

Дописати коментар