5 клас ТЕМА: Харчова цінність яєць



І УРОК
ТЕМА:  Харчова цінність яєць. Їх види, строки зберігання. Страви з яєць. Правила ТБ під час роботи з гарячої рідиною та жиром. (записати тему уроку)
МЕТА: Ознайомитися  з харчовою цінністю яєць, з правилами зберігання і визначення доброякісності яєць. Навчитися готувати різні страви з яєць.

ХІД УРОКУ:
РОЗГЛЯНЬТЕ ФОТО





Приготування більшості страв із яєць вимагає зовсім мало часу. І саме це, напевне, найголовніша причина такої великої їхньої популярності. Особливо часто яйця готують на сніданок, коли найбільш бракує часу.
Існує сотні різних страв з яєць.
-  Які ви знаєте страви з яєць?
- Що ви вдома готуєте з яєць?
  Їх варять, смажать із різними продуктами, фарширують, додають до киселів, бабок, запіканок, тіста, готують омлети тощо.
В українській кухні яйця завжди широко використовували. Серед яєчних страв найулюбленішою була смажена яєчня з салом. Найчастіше споживають курячі яйця. Проте різні народи використовують голубині, перепелині, яйця качок, чайок, гудинні, яйця страусів та інших птахів.
 Китайці навіть консервують качині яйця за спеціальним рецептом.

Яйця завжди використовували не лише в їжу. А й надавали їм особливого магічного значення. Так, в давнину словяни котали розписані яйця по засіяному житом полю, щоб гарний був врожай. Коли будували оселю у підмурівок закладали яйце. Починаючи з весни люди обдаровують одне одного крашанками, писанками. Вони обов’язкові під час святкування Пасхи. 

Свіжі яйця – цінний харчовий продукт. За поживною цінністю яйце прирівнюється до м’яса. В одному яйці міститься білки, жири, багато солей фосфору, заліза, вітаміни А, Д та групи В. (ЗАПИС У ЗОШИТ харчова цінність яєць)
Будова та хімічний склад яйця
Вода - 74,0
Білки -12,5
Жири – 12,0
Мінеральні реч.- 1,0
Вітаміни А,Д,В
Види яєць (записати у зошит)
1)   Дієтичні (не більше п’ятиденної давності) – найкорисніші
2)   Столові (які зберігаються до 30 днів)
Якщо яйця зберігалися довше 30 днів, їх використовують тільки для приготування борошняних виробів.
У домашніх умовах яйця необхідно зберігати у холодильнику.

Первинна обробка яєць: (ЗАПИСАТИ У ЗОШИТ підкреслене)
1)   Перевірити свіжість яєць
а) якість яєць можна перевірити шляхом просвічування їх черех овоскоп

б) овоскоп можна замінити звичайною трубкою. Яку скрутити з паперу. Трубку спрямувати на світло і подивитися на яйце

в) опустити яйце у банку з солоною водою (сіль добре розмішати – 1 стол.ложка на стакан води). Свіже яйце у солоній воді опуститься на дно. Тухле – спливе

 2)   Помити сирі яйця.
Мити яйця необхідно тому, що на яєчній шкаралупі можуть бути бактерії, які спричиняють серйозні захворювання.

Теплова обробка яєць: (записати у зошит0
1)   варіння
2)   смаження
3)   запікання
     Найкраще засвоюються організмом яєчні страви, де яйця поєднуються з рослинними харчами чи рідиною і збиваються (наприклад, омлет)
Круто зварені яйця та смажені важко засвоюються організмом, тому не слід зловживати такими стравами.

Основні страви з яєць
1) яйця варені (запис у зошит)
-         некруто (рідкі) – 3 хв.
-         В «мішечок» - 4-6 хв.
-         Круті – 8-10 хв.

2) Яєчня
- натуральна
- з гарніром (додавання інших продуктів)

3) Омлет
- натуральний
- змішаний
- фарширований ( з начинкою)

      Готувати страви з яєць дуже просто, але  щоб страва була дуже смачною необхідно знати як правильно приготувати.
Ось послухайте дуже цікаву історію, як Клава готувала яєчню.
Клавина яєчня
-         Клава, - сказала їй мама, йдучі на роботу, - перед школою неодмінно поснідай.
-         Знаю,-відповіла Клава.
-         Зроби собі яєчню.
-         Гаразд, -сказала Клава.
-         Але перш ніж робити…-хотіла було пояснити мама. Але Клава не дала їй договорити:
-         Та я сама все знаю!
Клава дуже була самовпевнена!
Коли треба було взятися до яєчні, Клава добре нагріла сковорідку. Поклала на неї грудку масла і випустила троє яєць. Потім посолила їх і притрусила цибулею та кропом.
«Ой, яка смачна» - подумала Клава, дивлячись на яєчню.
Але, тільки-но скуштувала, скривилася, сказала «фе» й відсунула тарілку.
ПОДУМАЙТЕ, ЧОГО ТАК СТАЛОСЯ!!!

ІІ УРОК
Під час готування страв з яєць необхідно дотримуватися правил ТБ.

САМОСТІЙНА ПРАКТИЧНА РОБОТА УЧНІВ
Технологія приготування яєчні
1.    Перевірити свіжість яйця.
2.    Помити яйце.
3.    На сковороді розігріти жир.
4.    Підготовлені яйця розбити і обережно вилити на сковороду.
!!!Виливаючи яйце, слід бути дуже обережним, щоб не розбризкати гарячий жир.
5.    Посолити білок яйця, щоб на жовтку не було білих плям від солі.
6.    Смажать 2-3 хвилини.
7.    Сковорідку знімають з плити і яєчню викладають на тарілку кухонною лопатою обережно.
8.    Прикрасити.

УЗАГАЛЬНЕННЯ
Спробуйте дати відповідь на  запитання:
·       Чим корисні страви з яєць?
·       Що таке дієтичне яйце?
·       Первинна обробка яєць
·       Теплова обробка яєць
·       Які бувають омлети?
·       Як перевірити якість яєць?
·       Правила ТБ під час готування страв з яєць.

ЗАВДАННЯ
1.  Приготувати яєчню та пригостити рідних.
2.  Записати  цікавий рецепт приготування страв з яєць в зошиті.
3. Підготуватися до самостійної роботи «Гарячи напої. Значення яєць для харчування людини»






Немає коментарів:

Дописати коментар