І УРОК
ТЕМА: Харчова цінність яєць. Їх
види, строки зберігання. Страви з яєць. Правила ТБ під час роботи з гарячої
рідиною та жиром. (записати тему уроку)
МЕТА: Ознайомитися з харчовою цінністю яєць, з правилами
зберігання і визначення доброякісності яєць. Навчитися готувати різні страви з
яєць.
ХІД УРОКУ:
РОЗГЛЯНЬТЕ ФОТО
Приготування більшості страв із яєць вимагає зовсім мало часу. І саме це,
напевне, найголовніша причина такої великої їхньої популярності. Особливо часто
яйця готують на сніданок, коли найбільш бракує часу.
Існує сотні різних страв з яєць.
-
Які ви знаєте страви з яєць?
- Що ви вдома готуєте з яєць?
Їх варять, смажать із різними
продуктами, фарширують, додають до киселів, бабок, запіканок, тіста, готують
омлети тощо.
В українській кухні яйця завжди широко
використовували. Серед яєчних страв найулюбленішою була смажена яєчня з салом.
Найчастіше споживають курячі яйця. Проте різні народи використовують голубині,
перепелині, яйця качок, чайок, гудинні, яйця страусів та інших птахів.
Китайці навіть консервують качині
яйця за спеціальним рецептом.

Свіжі яйця
– цінний харчовий продукт. За поживною цінністю яйце прирівнюється до м’яса. В
одному яйці міститься білки, жири, багато солей фосфору, заліза, вітаміни А, Д
та групи В. (ЗАПИС У ЗОШИТ харчова цінність яєць)
Будова та хімічний склад яйця
Вода - 74,0
Білки -12,5
Жири – 12,0
Мінеральні реч.- 1,0
Вітаміни А,Д,В
Види яєць (записати
у зошит)
1) Дієтичні (не більше п’ятиденної
давності) – найкорисніші
2) Столові (які зберігаються до 30
днів)
Якщо яйця зберігалися довше 30 днів, їх використовують тільки для
приготування борошняних виробів.
У домашніх умовах яйця необхідно зберігати у холодильнику.
Первинна
обробка яєць: (ЗАПИСАТИ У ЗОШИТ підкреслене)
1) Перевірити свіжість яєць
а) якість яєць можна перевірити шляхом
просвічування їх черех овоскоп
б) овоскоп можна замінити звичайною трубкою. Яку
скрутити з паперу. Трубку спрямувати на світло і подивитися на яйце
в) опустити яйце у банку з солоною водою (сіль
добре розмішати – 1 стол.ложка на стакан води). Свіже яйце у солоній воді
опуститься на дно. Тухле – спливе
Мити яйця необхідно тому, що на яєчній шкаралупі можуть бути бактерії, які
спричиняють серйозні захворювання.
Теплова
обробка яєць: (записати у зошит0
1) варіння
2) смаження
3) запікання
Найкраще засвоюються організмом
яєчні страви, де яйця поєднуються з рослинними харчами чи рідиною і збиваються
(наприклад, омлет)
Круто зварені яйця та смажені важко засвоюються організмом, тому не слід
зловживати такими стравами.
Основні
страви з яєць
1)
яйця варені (запис у зошит)
-
некруто (рідкі) – 3 хв.
-
В «мішечок» - 4-6 хв.
-
Круті – 8-10 хв.
2) Яєчня
- натуральна
- з гарніром (додавання інших
продуктів)
3) Омлет
- натуральний
- змішаний
- фарширований ( з начинкою)
Готувати страви з яєць дуже просто, але щоб страва була дуже смачною необхідно знати
як правильно приготувати.
Ось послухайте дуже цікаву історію, як Клава готувала яєчню.
Клавина яєчня
-
Клава, - сказала їй мама,
йдучі на роботу, - перед школою неодмінно поснідай.
-
Знаю,-відповіла Клава.
-
Зроби собі яєчню.
-
Гаразд, -сказала Клава.
-
Але перш ніж
робити…-хотіла було пояснити мама. Але Клава не дала їй договорити:
-
Та я сама все знаю!
Клава дуже
була самовпевнена!
Коли треба
було взятися до яєчні, Клава добре нагріла сковорідку. Поклала на неї грудку
масла і випустила троє яєць. Потім посолила їх і притрусила цибулею та кропом.
«Ой, яка
смачна» - подумала Клава, дивлячись на яєчню.
Але,
тільки-но скуштувала, скривилася, сказала «фе» й відсунула тарілку.
ПОДУМАЙТЕ, ЧОГО ТАК СТАЛОСЯ!!!
ІІ УРОК
Під час готування страв з яєць необхідно дотримуватися правил ТБ.
САМОСТІЙНА ПРАКТИЧНА РОБОТА УЧНІВ
Технологія приготування
яєчні
1. Перевірити свіжість яйця.
2. Помити яйце.
3. На сковороді розігріти
жир.
4. Підготовлені яйця розбити
і обережно вилити на сковороду.
!!!Виливаючи яйце, слід бути дуже обережним, щоб
не розбризкати гарячий жир.
5. Посолити білок яйця, щоб
на жовтку не було білих плям від солі.
6. Смажать 2-3 хвилини.
7. Сковорідку знімають з
плити і яєчню викладають на тарілку кухонною лопатою обережно.
8. Прикрасити.
УЗАГАЛЬНЕННЯ
Спробуйте дати
відповідь на запитання:
· Чим корисні страви з яєць?
· Що таке дієтичне яйце?
· Первинна обробка яєць
· Теплова обробка яєць
· Які бувають омлети?
· Як перевірити якість яєць?
· Правила ТБ під час готування страв з яєць.
ЗАВДАННЯ
1. Приготувати яєчню та пригостити рідних.
2. Записати цікавий рецепт приготування страв з яєць в
зошиті.
Немає коментарів:
Дописати коментар