8 клас. Презентація проєктної діяльності: "Технологія приготування страв"




ТЕМА:   Презентація проєктної діяльності
                «Технологія приготування страв.
              Традиції української національної кухні».
МЕТА:  узагальнити знання про технологія приготування страв; з загальними відомостями та традиціями  української національної кухні; розвивати пізнавальний інтерес до українських традицій.
Хід уроку.
Девіз нашого  уроку: Ми граючись перевіряємо,
                           Що вміємо те і знаємо!

ІНФОРМАЦІЙНИЙ МАТЕРІАЛ УРОКУ
Кожне релігійне свято в українців мало свою традиційну їжу, і звичайно її готували. 
?????Я пропоную трохи подумати і відповісти на запитання:
"До якого свята виготовляють ці страви?"  (можна в голос, можна про себе)
 Почали.....
-     Готують 12 страв. Варять горох, квасолю, смажать капусту, рибу, ліплять вареники, гриби, гречану кашу, голубці з пшоном, коржі з маком, кутю, узвар..............
-        Млинці, вареники...............
-        Печуть жайворонків.............
-        Коржі з маком.............
-        Коржі з медом............
-        Шишки, каравай..........
-        Торт................
Перевірити себе ви зможете наприкінці уроку (ДОДАТОК до уроку)
ЦІКАВА ХВИЛИНКА!!! 
Перегляд відеоматеріалу «Це наше і твоє»

А зараз  пропонуємо ще одну гру «Яка страва зайва?»
Перед вами  групи страв, а ви повинні визначити, яка страва зайва.
Отже,
-        сир, масло, морозиво, кефір, хліб, сметана;
-        борщ, вареники, уха, суп;
-        молоко, риба, узвар, компот;
-        пиріг, тістечка, морозиво, пряник, торт;
-        вареники, батон, галушки, пельмені.
Перевірити себе ви зможете наприкінці уроку (ДОДАТОК до уроку) 
ЦЕ ЦІКАВО!!!!!   «Обрядові страви українців»
    1.   На весілля виготовляли спеціальний хліб – коровай. Коровай виготовляли у обох молодих і ділили під час їх дарування. Він мав глибокий символічний зміст: єднання молодих у сім’ю, єднання двох родин, продовження роду, плодючість. 
   2.  Різдвяні свята починалися Святим вечором. За звичаєм готували щедрий, але пісний стіл: дванадцять страв з рибою та грибами, борщ, кашу, книші, вареники.
  3.  Багатством молочних страв відрізнялася Масляна, або Масниця. Цей тиждень у народі називався Сиропусним, бо м’ясні страви виключалися із раціону. Після цього починався семитижневий Великий піст. 
   4. До  Великодня готувалося ще пишніше застілля. Пекли  паски з пшеничного борошна тонкого помолу, фарбували крашанки, писали писанки, робили ковбаси, смажили кров’янку, пекли книші, калачі, хліб. 
 5. Наприкінці літа на Маковія і Спаса пекли коржі – шулики, які їли з маком і медом.
Протягом кількох уроків ми з вами знайомилися з різними продуктами харчування, з їх харчовою цінністю, видами обробки. І сьогодні у нас з вами урок узагальнення знань, де я перевірю ваші знання в ігровій формі, а ви за це отримаєте оцінки.


Для цього пройдіть завдання за посиланням. Отриману кількість балів розділити на 2. 
Це і буде ваш результат

Пригадайте коли ви були маленькими ви дуже полюбляли відгадувати загадки. Пропоную вправу «Народна творчість». ВІДГАДАЙТЕ
1. Голова срібляста,
Сорочок наділа триста
А нога одна.
2. Сам червоний, а чуб зелений.
3. Сидить дівчина в коморі , а коса її на дворі.
4. Хто на неї гляне, той і заплаче.
5. Я кругленька, червоненька
З хвостиком тоненьким.
На городі мене рвуть
І до столу подають.
6. І печуть мене і варять
І їдять. І хвалять, бо я добра.
7. Раніше був я буряном
А зараз я на грядке
Сходе він густим пучком
В борщ іде в достатку.
8. Сімсот поросят на кілочку висять .
9. Зелений чуб, червоний бік,
Смачний із нього чавлять сік.
Ґадзині варять з ним борщі,
Росте в городі на кущі.

У нас «Хвилинка Профорієнтаційна»


- Люди якої професії пов’язані з приготуванням різних страв? (повар)
Перегляд відеоматералу «Кухар»

Узагальнення урок          Ось і скінчився урок,
І дзвенить для вас дзвінок!
Працювали добре, друзі,
Відпочиньте по заслузі!

ДОДАТОК ДО УРОКУ. ВІДПОВІДІ (ви можете перевірити себе)
Гра «Страви»
-        Готують 12 страв. Варять горох, квасолю, смажать капусту, рибу, ліплять вареники, гриби, гречану кашу, голубці з пшоном, коржі з маком, кутю, узвар. (Щедрий вечір, Меланка, свят-вечір)
-        Млинці, вареники (Масляна)
-        Печуть жайворонків (Стрітення – зустріч весни)
-        Коржі з маком (Маковія)
-        Коржі з медом (спас)
-        Шишки, каравай (весілля)
-        Торт (день народження)
Гра «Яка страва зайва?»
-        сир, масло, морозиво, кефір, хліб, сметана;
-        борщ, вареники, уха, суп;
-        молоко, риба, узвар, компот;
-        пиріг, тістечка, морозиво, пряник, торт;
-        вареники, батон, галушки, пельмені.
Вправа «Народна творчість».
-        1. Голова срібляста,
-        Сорочок наділа триста
-        А нога одна. (капуста)
-        2. Сам червоний, а чуб зелений. (буряк)
-        3. Сидить дівчина в коморі , а коса її на дворі. (морква)
-        4. Хто на неї гляне, той і заплаче. (цибуля)
-        5. Я кругленька, червоненька
-        З хвостиком тоненьким.
-        На городі мене рвуть
-        І до столу подають. (редька)
-        6. І печуть мене і варять
-        І їдять. І хвалять, бо я добра. (картопля)
-        7. Раніше був я буряном
-        А зараз я на грядке
-        Сходе він густим пучком
-        В борщ іде в достатку. (щавель)
-        8. Сімсот поросят на кілочку висять (квасоля)
-        9. Зелений чуб, червоний бік,
-        Смачний із нього чавлять сік.
-        Ґадзині варять з ним борщі,
-        Росте в городі на кущі. (помідор)


Немає коментарів:

Дописати коментар