ТЕМА: Презентація проєктної діяльності
«Технологія приготування страв.
Традиції української
національної кухні».
МЕТА: узагальнити
знання про технологія приготування страв; з загальними відомостями та
традиціями української національної
кухні; розвивати пізнавальний інтерес до українських традицій.
Хід уроку.
Девіз
нашого уроку: Ми граючись перевіряємо,
Що вміємо те і знаємо!
ІНФОРМАЦІЙНИЙ МАТЕРІАЛ УРОКУ
Кожне релігійне свято в українців мало свою традиційну їжу, і звичайно її готували.
Кожне релігійне свято в українців мало свою традиційну їжу, і звичайно її готували.
?????Я пропоную трохи подумати і відповісти на запитання:
"До якого свята виготовляють ці страви?" (можна в голос,
можна про себе)
Почали.....
- Готують 12 страв. Варять горох, квасолю,
смажать капусту, рибу, ліплять вареники, гриби, гречану кашу, голубці з пшоном,
коржі з маком, кутю, узвар..............
-
Млинці, вареники...............
-
Печуть жайворонків.............
-
Коржі з маком.............
-
Коржі з медом............
-
Шишки, каравай..........
-
Торт................
Перевірити себе ви зможете наприкінці
уроку (ДОДАТОК до уроку)
ЦІКАВА ХВИЛИНКА!!!
Перегляд
відеоматеріалу «Це наше і твоє»
А зараз пропонуємо ще одну гру «Яка страва зайва?»
Перед вами групи страв, а ви повинні визначити, яка
страва зайва.
Отже,
-
сир,
масло, морозиво, кефір, хліб, сметана;
-
борщ,
вареники, уха, суп;
-
молоко,
риба, узвар, компот;
-
пиріг,
тістечка, морозиво, пряник, торт;
-
вареники,
батон, галушки, пельмені.
Перевірити себе ви зможете
наприкінці уроку (ДОДАТОК до уроку)
ЦЕ ЦІКАВО!!!!! «Обрядові страви українців»
ЦЕ ЦІКАВО!!!!! «Обрядові страви українців»
1.
На
весілля виготовляли спеціальний хліб – коровай. Коровай виготовляли у обох молодих і ділили під час їх
дарування. Він мав глибокий символічний зміст: єднання молодих у сім’ю, єднання
двох родин, продовження роду, плодючість.
2. Різдвяні свята починалися Святим вечором. За звичаєм
готували щедрий, але пісний стіл: дванадцять страв з рибою та грибами, борщ,
кашу, книші, вареники.
3. Багатством
молочних страв відрізнялася Масляна, або Масниця. Цей тиждень у народі
називався Сиропусним, бо м’ясні страви виключалися із раціону. Після цього
починався семитижневий Великий піст.
4. До Великодня готувалося ще пишніше застілля. Пекли паски з пшеничного борошна тонкого помолу, фарбували
крашанки, писали писанки, робили ковбаси, смажили кров’янку, пекли книші,
калачі, хліб.
5. Наприкінці літа на Маковія
і Спаса пекли коржі – шулики, які їли з маком і медом.
Протягом кількох уроків ми з вами знайомилися з різними продуктами
харчування, з їх харчовою цінністю, видами обробки. І сьогодні у нас з вами
урок узагальнення знань, де я перевірю ваші знання в ігровій формі, а ви за це отримаєте оцінки.
Для цього пройдіть завдання за посиланням. Отриману кількість балів розділити на 2.
Це і буде ваш результат
Пригадайте коли ви були
маленькими ви дуже полюбляли відгадувати загадки. Пропоную вправу «Народна
творчість». ВІДГАДАЙТЕ
1. Голова
срібляста,
Сорочок
наділа триста
А нога
одна.
2. Сам червоний, а
чуб зелений.
3. Сидить дівчина в
коморі , а коса її на дворі.
4. Хто на неї
гляне, той і заплаче.
5. Я кругленька,
червоненька
З
хвостиком тоненьким.
На
городі мене рвуть
І до
столу подають.
6. І печуть мене
і варять
І їдять.
І хвалять, бо я добра.
7. Раніше був я бур’яном
А зараз
я на грядке
Сходе
він густим пучком
В борщ
іде в достатку.
8. Сімсот
поросят на кілочку висять .
9. Зелений чуб, червоний бік,
Смачний із нього чавлять сік.
Ґадзині варять з ним борщі,
Росте в городі на кущі.
У нас «Хвилинка Профорієнтаційна»
- Люди якої професії пов’язані з
приготуванням різних страв? (повар)
Перегляд відеоматералу «Кухар»
Узагальнення урок Ось і скінчився
урок,
І дзвенить для
вас дзвінок!
Працювали добре,
друзі,
Відпочиньте по
заслузі!
ДОДАТОК ДО
УРОКУ. ВІДПОВІДІ (ви можете перевірити себе)
Гра
«Страви»
-
Готують 12 страв. Варять горох, квасолю,
смажать капусту, рибу, ліплять вареники, гриби, гречану кашу, голубці з пшоном,
коржі з маком, кутю, узвар. (Щедрий
вечір, Меланка, свят-вечір)
-
Млинці, вареники (Масляна)
-
Печуть жайворонків (Стрітення – зустріч
весни)
-
Коржі з маком (Маковія)
-
Коржі з медом (спас)
-
Шишки, каравай (весілля)
-
Торт (день народження)
Гра «Яка страва
зайва?»
-
сир,
масло, морозиво, кефір, хліб,
сметана;
-
борщ, вареники, уха, суп;
-
молоко, риба, узвар, компот;
-
пиріг,
тістечка, морозиво, пряник,
торт;
-
вареники,
батон, галушки, пельмені.
Вправа «Народна творчість».
-
1.
Голова срібляста,
-
Сорочок
наділа триста
-
А нога
одна. (капуста)
-
2. Сам червоний, а чуб зелений. (буряк)
-
3. Сидить
дівчина в коморі , а коса її на дворі. (морква)
-
4. Хто на неї гляне, той і заплаче.
(цибуля)
-
5. Я
кругленька, червоненька
-
З
хвостиком тоненьким.
-
На
городі мене рвуть
-
І до
столу подають. (редька)
-
6. І печуть мене і варять
-
І їдять. І хвалять, бо я добра.
(картопля)
-
7. Раніше
був я бур’яном
-
А зараз
я на грядке
-
Сходе
він густим пучком
-
В борщ
іде в достатку. (щавель)
-
8. Сімсот поросят на
кілочку висять (квасоля)
-
9. Зелений чуб, червоний бік,
-
Смачний із нього чавлять сік.
-
Ґадзині варять з ним борщі,
-
Росте в городі на кущі. (помідор)
Немає коментарів:
Дописати коментар