ТЕМА: Види гарячих напоїв, їх значення
для харчування людини. Правила ТБ під час роботи з гарячими рідинами.
МЕТА: Ознайомитися з
видами гарячих напоїв та їх значенням для харчування людини; з правилами безпечної
праці гарячою рідиною.
ОБЛАДНАННЯ: чайник, заварниця, чай заварний, чашка, ложка, прихватка
ХІД
УРОКУ
Доброго
дня. Вітаю на нашому уроку.
ЗНАЙОМСТВО З НОВИМ МАТЕРІАЛОМ
Діти,
сервіруючи стіл до сніданку, ми обов'язково подаємо гарячі напої. Тому тема сьогоднішнього уроку "Гарячі напої та їх значення в житті людини. ". Запишіть тему до зошиту.
Ми
познайомимося з вами з різними видами гарячих напоїв, навчимося правильно їх
готувати. Ви завжди зможете приготувати їх на сніданок, обід чи вечерю собі і
членам вашої родини. Також ми розглянемо, як правильно сервірувати
стіл до сніданку. За гарно і правильно сервірованим столом приємно вживати їжу,
це збуджує апетит, розвиває естетичний смак.
- Які види напоїв ви знаєте?
Розгляньте таблицю:
Види напоїв
|
|
Холодні
|
Гарячі
|
Соки, компоти, квас, молоко, молочнокислі напої (йогурт,
кефір, кисляк, коктейлі, киселі)
|
Чай
(зелений, чорний із додаванням жасмину, смородини тощо), трав'яний чаї, какао, кава, гарячий шоколад і кавові
напої (із цикорієм, ячменем)
|
До гарячих напоїв належить чай,
кава, какао.
Більшість людей на Землі не уявляють свого життя без цього ароматного напою
– чай. Особливо багато його п’ють в Англії, Ірландії, Китаї, Японії та ряді інших
країн.
Китайці, наприклад, п’ють чай кілька разів на
день – вранці, в обід, ввечері, до того ж його подають на початку їжі, і після
неї.
У японців
найулюбленіший чай – зелений. А взагалі чай буває байховий, чорний, зелений,
жовтий, червоний. Жовтий чай – це суміш зеленого і чорного.
ЗАПИСАТИ ПОЖИВНУ ЦІННІСТЬ ЧАЮ В
ЗОШИТ, коротко
Батьківщиною чаю вважають Китай
(6 століття).
ХВИЛИНКА
ЗНАЙКИ ВІД УЧИТЕЛЯ!!!
А цікаво те, що вважається, що чай відкрили ……кози. Якось кози наїлись
листів з вічнозеленого куща і стали дуже незвично себе поводить, вони були
живі, бадьорі. Люди теж спробували спочатку жувати ці листя, а вже трохи
пізніше почали заливати кип’ятком. І дуже добре оцінили дію цього напою.
На Україні чай з’явився нещодавно. Українці звикли пити молоко, узвар,
кисіль, відвар трав та ягід. Але вже сьогодні чай став для українців улюбленим
та бажаним напоєм.
Оскільки чай надає бадьорості і свіжості
організму, його краще пити зранку та вдень.
ЗАПИСАТИ
ВИДІЛЕНЕ В ЗОШИТ
Кава – це зерна кавового тропічного
дерева. Існує багато сортів кави, які відрізняються між собою за
смаком, ароматом і міцністю. Батьківщина кави – Ефіопія. Продають
каву у зернах, мелену. Крім натуральної кави є і розчинна. П’ють каву із маленьких кавових чашок. У невеликих дозах кавовий напій
надає організму бадьорості, енергії. Надмірна кількість кави, навпаки,
діє на організм негативно – викликає нервове збудження, безсоння. Дітям і
підліткам не рекомендовано вживати цей напій.
ЗАПИСАТИ ВИДІЛЕНЕ В ЗОШИТ
Какао отримують із зерен
тропічного дерева какао, яке ще називають шоколадним деревом. Батьківщина
шоколадного дерева – Південна Америка (Мексика). Какао має високу
поживну цінність. У ньому багато жирів і речовин, які стимулюють серцеву діяльність. Крім
цього, какао багате на калію і фосфору. З какао-порошку готують цінний,
поживний і смачний напій – какао, який дуже корисний для дітей.
Зберігати чай, каву і какао необхідно в тісно
закритих банках, в сухих приміщеннях.
Для приготування
гарячих напоїв використовують спеціальний
посуд: кавник, чайник, заварник, ситечко, самовар, кавоварку
До якості гарячих напоїв ставлять такі вимоги:
1.Напої повинні бути свіжими, готувати їх
треба за кілька хвилин до вживання.
2. Напої повинні мати
приємний запах.
3. Колір завареного чаю
має бути золотисто-коричневим, колір натуральної кави —
темно-коричневим, какао з молоком - рожево-коричневим.
Отже, ми розглянули основні гарячі напої -
чай, каву, какао
ПРАКТИЧНА
ДІЯЛЬНІСТЬ УЧНІВ
ОЗНАЙОМЛЕННЯ
Інструкційна картка «
Приготування
чаю»
Продукти: вода -
1 склянка,
чай — 1г, цукор.
Послідовність приготування.
1.
Приготувати окріп.
2.
Обполоснути окропом фарфоровий чайник.
3.
Насипати у чайник чай (1 г - на одну порцію) і
наповнити його на 2/3 окропом.
4.
Накрити чайник серветкою або рушником і на 5-6
хв.
поставити для настоювання.
5.
Долити чайник окропом.
6.
Чайні ложки покласти збоку на блюдця.
7.
Подати цукор у цукорниці.
8.
До чаю можна подати
молоко, лимон, варення, тістечка, бутерброди тощо.
9.
Зняти пробу та
визначити якість чаю.
ПЕРЕГЛЯД
ВІДЕОМАТЕРІАЛУ
«ЗАВАРЮВАННЯ ЧАЮ»
САМОСТІЙНА ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ УЧНІВ
УВАГА!!!!!!!!
Під час приготування гарячих
напоїв необхідно дотримуватися правил ТБ з гарячою
рідиною.
ü
стежити, щоб при закіпанні
рідина не вилилась через край;
ü
при сильному кипінні нагрів плити зменшити або
виключити зовсім;
ü
рідину не доливати в посудину
доповна;
ü
кришку гарячого посуду брати
рушником або схоплювачем і відкривати від себе.
ПІДСУМОК
УРОКУ
!!Цікавинки.
У майбутньому думають випустити чай у невеликий упаковці – у металевому
тюбику. Якщо захочете випити без клопоту чай, будь ласка, видавіть чай з тюбика
у стакан з окропом і чай готов.
ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ НАСКІЛЬКИ ВИ
ЗАСВОЇЛИ МАТЕРАЛ ПРОПОНУЮ відповісти на запитання:
1. До гарячих напоїв належать.....
2. Що таке кава? .
3. Як треба зберігати чай, каву, какао?
4. Види чаю....
5. Внаслідок переробки... отримують какао?
6. Батьківщина кави...
7.
Ранковий прийом їжі.
8. Батьківщина чаю...
9.
Чим брати кришку гарячого посуду і як треба її
відкривати?
10. Батьківщина какао.....
11. Що зумовлює чаю його приємний запах? .
Правильні відповіді наприкінці уроку, в додатку. Перевірте себе
ЗАВДАННЯ
1. Опрацювати конспект та підготуватися до перевірки знань на наступний
урок по темі «Гарячі напої»
2. Приготувати чай рідним, використовуючи інструкційну карту.
ДОДАТОК ДО
УРОКУ. ВІДПОВІДІ.
1. До гарячих напоїв належать....
(Чай, кава, какао).
2. Що таке кава? (Кава - це зерна (насіння, боби) кавового тропічного дерева).
3. Як треба зберігати чай, каву, какао? (В тісно закритих банках, в сухих
приміщеннях)
приміщеннях)
4. Види чаю.... (Байховий,
чорний, зелений, жовтий, червоний)
5. Внаслідок переробки... отримують какао? (Внаслідок переробки насіння
(бобів) тропічного дерева какао (шоколадного дерева)).
6. Батьківщина кави.... (Ефіопія).
7.
Ранковий прийом їжі
(Сніданок).
8. Батьківщина чаю... (Китай).
9.
Чим брати кришку гарячого посуду і як треба її
відкривати? (Брати рушником, відкривати від себе).
10. Батьківщина какао.... (Південна Америка).
11. Що зумовлює чаю його приємний запах? (Ефірні масла).
12.
Яким посудом треба користуватися готуючи їжу на електроплитці? (Емальованим
посудом).
А если дома нет заварника мы пъём пакетированый чай.
ВідповістиВидалити