5 клас. Бутерброди. Класифікація бутербродів. Технологія приготування бутербродів

 Доброго дня! Ми приступаємо з вами до дуже цікавого проекту, я думаю вам сподобається його виконувати, а ще ознайомившись з цим проєктом ви зможете здивувати та порадувати своїх рідних. 

Отже  - Проєкт 
Основна технологія: технологія приготування їжі

Записали тему уроку в зошит:
ТЕМА:  Види бутербродів. Технологія приготування бутербродів.
Правила безпечної праці під час роботи з різальними інструментами.
МЕТА:  Ознайомитися з видами бутербродів, з технологією приготування бутербродів;з правилами  безпечної праці при роботі з ріжучими інструментами та гарячою рідиною.Навчитися правильно виготовляти бутерброди.
ІНСТРУМЕНТИ ТА МАТЕРІАЛИ для практичної роботи: ножі, обробні дошки, харчові продукти для  приготування бутербродів
ХІД УРОКУ:

Відгадайте загадку
Спочатку мене сіють
Потім ломають та молотять
Далі місять і товчуть
А в кінці у піч кладуть. (відповідь: хліб)

Хліб – найголовніший, найдорожчий плід матері-землі і рук людських. В хлібі – душа рідної землі, доля багатьох людей, продукт їхньої праці. Ким би людина не була. Яких високих посад не займала б, а без хліба обійтися не може. Потрібно кожній людині дбайливо відноситися до хліба.
Хліб-це свято, яке завжди повинно бути з людьми. Так вважають зараз, вважали і наші пращури.


Відомо багато хлібних виробів: пироги, калачі, короваї, плетінки, пшеничний та житній хліб тощо.



Житній і пшеничний хліб використовують для приготування бутербродів.

ЗАПИСАТИ В ЗОШИТ:
Бутербродом називають шматочки хліба з покладеними на них продуктами.
Вони зручні для харчування як у домашніх умовах та і в дорозі.


УВАГА!!!  Слово бутерброд в перекладі з німецької мови означає Butter – масло, Brot – хліб.
ЗАПИСАТИ В ЗОШИТ: Поживна цінність бутербродів залежить від використаних продуктів.
Бутерброди можна споживати на сніданок, обід, полудень, вечерею. Їх подають як окрему страву. А також, поєднуючи з іншими стравами (супом, бульйоном. Чаєм, кавою тощо)
Я думаю дуже багато з вас полюбляють бутерброди. Давайте з вами розглянемо які вони бувають.
РОЗГЛЯНЬТЕ: КЛАСИФІКАЦІЯ БУТЕРБРОДІВ 

ЗАПИСАТИ В ЗОШИТ всі види бутербродів:
Залежно від форми бутербродів їх поділяють на:
1)   ВІДКРИТІ, коли начинка розміщена на шматочку хліба;

2)   ЗАКРИТІ (сандвічі), у яких начинка знаходиться між шматочками хліба чи булки;
3)   ЗАКУСОЧНІ (канапе) – бутерброди маленьких розмірів, різної форми (трикутні, квадратні, прямокутні, круглі), і гарно прикрашені.


За температурою подавання бутерброди бувають:
·       гарячі
·       холодні



За смаком бутерброди бувають:
·       солоні
·       солодкі

Хоча у перекладі бутерброд означає хліб з маслом, проте, для приготування бутербродів використовують найрізноманітніші продукти: хліб, м'ясо, рибу, сири, яйця, овочі, фрукти, ягоди і навіть печиво


Для того щоб приготувати смачний та корисний бутерброд необхідно знати технологію їх приготування.



ЦЕ ТРЕБА ЗНАТИ!!!!
УВАЖНО ПРОЧИТАЙТЕ ТА ОЗНАЙОМТИСЯ
 ЦЕ ЗНАДОБИТЬСЯ ДЛЯ ВАШОЇ ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ
Основні правила приготування бутербродів:
1.    на житньому хлібі краще готувати бутерброди з жирними продуктами – шинкою, салом, оселедцем, корейкою. На білому хлібі готують бутерброди з маслом, ковбасою, сиром, медом, варенням тощо.
2.    хліб нарізати рівномірної товщини (для відкритих бутербродів товщиною приблизно 1-1,5 см., для закритих 0,5-0,8 см.)
3.    продукти кладуть так, щоб вони повністю покривали скибки хліба, але не звисали з них.
4.    продукти для бутербродів повинні бути свіжими, тонко нарізаними. Поєднуватися за смаком і коліром.
5.    готові бутерброди повинні бути якісно приготовленими і оформлені
6.    бутерброди швидко псуються. Тому готують їх не раніше ніж за 20-30 хвилин до подавання до столу.

!!!!!! Під час готування бутербродів необхідно дотримувати правил безпечної праці при роботі з різальними інструментами:
1. Працюючи з відкупорювальним ножем, тримати ніж від себе.
2.  Передавати колючі, ріжучі інструменти рукояткою вперед.
3.  Користуватися правильними прийомами роботи з ножем: різати продукти на спеціальних дошках, пальці лівої руки треба зігнути і тримати на деякій відстані від леза ножа.
4.  Утримувати робоче місце в чистоті, не допускати його забруднення, своєчасно прибирати з підлоги розсипані продукти, розлиту воду.
5.  Тримати ніж переважно від себе. Не тримати руку на лінії руху ножа.
6.  Не допускати різких рухів ножем, тому що це може змінити напрямок ножа і привести до травми.
7. . Не треба залишати ніж в оброблюваній сировині, напівфабрикатах, готових виробах або встромляти його в дошки, м'ясо і т.п.; розмахувати ножем і вказувати їм.
8.  Працювати тільки зі справними інструментами ножами.

На наступному уроку ми з вами будемо готувати бутерброди, тому до зустрічі

ЗАВДАННЯ:
1. Опрацювати урок
2. Записати до зошита все що виділене і написане "запис до зошита"
3. Знайти цікаві факти про бутерброди на наступний урок

Немає коментарів:

Дописати коментар